Objavljeno u ОШ,,Димитрије Туцовић", Репортаже и видео-филмови Информатичке секције, Секције

Школски пројекат „Чиста средина-здрава планина“

Школски пројекат „Чиста средина-здрава планина“ реализује се у оквиру Програма „Школе за 21. век“, а након обуке коју су похађали наставници наше школе ( Јагода Јеремић, Иван Митић, Наташа Јевтовић, Ана Васиљевић и Душица Чумић). Пројекат подразумева постављање и решавање проблема у настави, које ће се постићи применом метода и техника које ће ученике подстаћи на критичко мишљење. Како је наша школа укључена у Међународни програм Еко-школе од 2013. године, а и оснивач је Савета за одрживи развој и едукацију општине Чајетина, одлучено је да ће пројекат бити са акцентом на заштити животне средине, под називом ,,Чиста средина-здрава планина“ .

Пројекат има за циљ успостављање партнерства школе и локалне заједнице кроз заштиту животне средине и очување здравља становништва, а са освртом на безбедност ученика у саобраћају. Прва активност била је формирање пројектног тима, који чини 7 наставника, педагог и директорка школе. Осмишљен је план рада који садржи следеће задатке:

1. Промовисати значај безбедности у саобраћају деце и запослених  у школи на Златибору.

2. Обезбедити сигуран  прилаз деце и запослених школи на Златибору

3. Унапредити стање животне средине побољшањем квалитета ваздуха и безбедним  поступањем у саобраћају.

4. Подстицати доносиоце одлука на промене у заштити ваздуха на Златибору, као и да омогуће безбедност  у саобраћају, првенствено деце, али и осталих становника на Златибору.

У оквиру пројекта реализоване су следеће активности: израда и дистрибуција анкете о организовању школског аутобуса за насељено место Златибор, са циљем смањења емисије штетних гасова и побољшањем безбедности ученика у саобраћају; обрада података; ученици програмирају бројач гласова и анкетирају помоћу Микробита (репортери Информатичке секције); радионице са фокус групама ученика уз коришћење мапа ума, технике 6 шешира и дрвета проблема; седница Савета са одрживи развој и едукацију са дискусијом-ученици презентују резултате анкете и своје аргументоване ставове; предлог-писмо за локалну управу за обезбеђивање школског аутобуса; израда видеа у вези реализованих активности, постављање на сајт – ученички портал ,,Димитрије“ ( ученици Информатичке секције); евалуација.

Током активности ученици су стекли знања и вештине у вези са техникама које подстичу критичко мишљење у настави и пројекат је веома успешно реализован.

Погледајте видео са свим реализованим активностима:

Аутор видеа: Наташа Јевтовић